Motion design brengt je grafisch werk tot leven
Motion design wint razendsnel aan populariteit en is niet meer weg te denken uit de wereld van grafisch ontwerp. Maar betekent dit dat elke designer nu ook een animator moet worden? Absoluut niet! Net zoals bij stilstaand ontwerp draait het bij motion design om creativiteit, compositie en storytelling. De juiste technieken en tools kunnen je helpen om je ontwerpen tot leven te brengen zonder dat je een volleerd animator hoeft te zijn. Het is een extra laag in je visuele communicatie die je werk dynamischer en impactvoller maakt. Onze designers Silke & Dennis delen graag hun inzichten en tips om motion design op een efficiënte en doordachte manier toe te passen.
Is motion design de toekomst van grafisch ontwerp
Grafisch ontwerpers zijn de alleskunners van de visuele wereld. Van logo’s en huisstijlen tot posters en webdesign—ze zijn de creatieve duizendpoten die overal een oplossing voor hebben. Maar in een wereld waar content steeds dynamischer wordt, stopt het niet bij stilstaande beelden. Motion design wint terrein en vraagt om een nieuw soort veelzijdigheid: de ontwerper die niet alleen componeert, maar ook tot leven wekt.
Dat laatste kan voor veel ontwerpers erg intimiderend zijn. bewegende beelden hebben een korte maar rijke geschiedenis en toch blijven ze voor velen een mysterie—behalve dan het eindproduct. In essentie is film een optische illusie: onze ogen zijn beperkt in hoe snel ze beeldverandering kunnen waarnemen. Als we een toestel nemen dat beelden heel kort achter elkaar kan laten afspelen (televisie, maar ook bijvoorbeeld je computerscherm), dan interpreteren onze hersenen dit als één lange prikkel en krijg je film/animatie. Dit geeft ons speelruimte om binnen deze ‘beperking’ van onze ogen een geheel nieuwe wereld te creëren.
Hoe zorgt motion design voor meer impact
Sterk motion design houdt rekening met natuurkundige principes. We proberen bewegingen geloofwaardig na te bootsen of juist bewust te breken. Technieken zoals squash & stretch, timing & spacing en overlap & follow-through voegen direct karakter toe aan ‘levenloze’ elementen zoals tekst, lijnen en vlakken. Maar ook onze beelden en tekeningen van de meest fantastische onderwerpen kunnen we op dezelfde manier tot leven laten komen.
Een zeer interessant boek dat dieper ingaat op dit magische proces, is The Illusion of Life door Frank Thomas en Ollie Johnston.
Tijdens de ‘“Nine Old Men’-periode van Walt Disney Studios (in die tijd nog volledig analoog met papier en potlood) transformeerden ze statische, lineaire animaties naar dynamische, geloofwaardige bewegingen in de gekste settings en dat allemaal volledig analoog met pen en papier. Mede dankzij hun bevindingen kregen we de animatieprincipes van vandaag.
Dankzij de computer is motion design een stuk toegankelijker geworden maar er zijn nog steeds animatoren die (groten)deels opteren voor de analoge tools. Denk maar aan de bekende Studio Ghibli die films uitbracht zoals ‘Princess Mononoke’ en ‘The Heron and the boy’.

Welke technieken zorgen voor een sterk design
Zoals gezegd, hebben we gelukkig computers ter beschikking die veel visualisaties en berekeningen voor ons kunnen maken. Een snelle manier om natuurlijke bewegingen te creëren, is door easings toe te voegenop keyframes (=de sleutelposities van de elementen in jouw shot). Dit simuleert vertraging en versnelling zoals we kennen van bewegende objecten uit de echte wereld. Tenzij dit een esthetische keuze is, probeer nooit een object op topsnelheid te laten starten en stoppen. Gebruik je After Effects, dan pas je eenvoudig easings toe met de F9-toets nadat je de keyframes selecteert—de ruitvormige keyframes veranderen in zandlopervorm. Deze simpele stap maakt je animaties “met één klik” aangenamer om naar te kijken. In de Graph Editor kun je vervolgens de versnellingscurve verder aanpassen naar jouw wensen en de animatie nog meer kracht te geven.
Vergeet ook niet andere parameters mee te nemen in je ‘design’. Gebruik disproportionele scaling voor wat squash & stretch, evenals rotatie om een gevoel van ruimte weer te geven. F9 is alvast uitstekend, maar de verdere uitwerking van je animaties kan je werk echt eindeloos ver brengen. Vergeet natuurlijk niet dat het moet passen bij je boodschap. Motion design kan voor een hogere efficiëntie van jouw communicatieboodschap zorgen, maar beweging om gewoon ‘het beweegt’ te krijgen laat je beter wijselijk achterwege.

Wat is de beste aanpak voor een efficiënte workflow
Zoals je ziet, kan je snel ‘goede’ en meeslepende animaties maken. Ga je echter wat dieper en/of gebruik je een veelheid aan elementen, dan kan het proces heel snel erg tijdrovend worden en zijn aanpassingen in een later stadium zeer moeilijk.
Daarom is een goed ‘gameplan’ cruciaal: begin met een storyboard, waarin je scènes uittekent met stilstaande beelden. Voeg daarbij de tekst van de voice-over en uitleg van de beweging die zal gebeuren, zo start je vanuit een stevige basis. Deze beelden kunnen op een tijdlijn worden geplaatst om de timing en totale duur van de animatie te testen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer jouw video maar maximum 30 seconden mag zijn, terwijl je een script hebt gekregen dat richting 2 à 3 minuten neigt.
Pas zodra alle betrokkenen akkoord zijn, start je best de volgende stap. Zet je de ruwe schetsen om in uitgewerkte assets in de gewenste stijl. Hou nu al rekening met welke elementen je wil animeren en hoe deze animatie er moet uitzien. Vervolgens kan je echt starten op de animatie.
Het creatieve proces achter onze eigen explainer video
Onlangs lanceerden we zelf een leuke explainer om MediaComm naar buiten te brengen. Vanuit de vraag: ‘Heeft jouw bedrijf nood aan grafische support?’ startte ik op een script dat het ‘werk’ van MediaComm uitlegde. Tegelijkertijd kwam een visuele stijlrichting alsook een kleurenpalet tot stand. (zie foto’s) Na enkele kleine aanpassingen, kreeg het storyboard vorm waarin de tekeningen naast uitleg en VO, ook indicatieve pijlen bevatten die de beweging extra benadrukken zodat iedereen goed kon oordelen alvorens de zaken geanimeerd te hebben. (zie foto)
Eens afgetoetst, konden de tekeningen omgezet worden naar grafische designs. Ondertussen werden voorstellen gedaan van de voice-over stem, net als de muziek.
Daarna vloog ik in After Effects, waar deze video geanimeerd werd volgens het A tot Z-principe. Dit betekent dat ik de tijdlijn volgde in plaats van niet opeenvolgende scenes te animeren. Geleid door de muziek kwam de eerste geanimeerde versie tot stand.
Na enkele feedbackrondes, kon er een extra laag van sound effects aan worden toegevoegd die de bewegingen extra kracht of de spreekwoordelijk ‘swoosh’ geven (yes lees het gerust luidop). Bijna erdoor! De renders beginnen om de juiste varianten te genereren die overal gedeeld kunnen worden en zo geschiedde het, de MediaComm explainer 2025 🙂 Dennis






Klaar om jouw grafische communicatie naar een hoger niveau te tillen
Of wil je sparren over de beste manier om jouw boodschap tot leven te brengen? Onze motion designers helpen je graag bij het creëren van krachtige animaties die impact maken. Neem contact met ons op en ontdek wat motion design voor jouw bedrijf kan betekenen!