Vanaf juni 2025 kijkt de wet mee naar je kleurenpalet

Vanaf 28 juni 2025 gaat een Europese wet in werking die vereist dat digitale producten en diensten zoals websites en apps toegankelijk moeten zijn voor álle gebruikers. Dus niet alleen voor wie perfect ziet of snel leest, maar ook voor mensen met een visuele beperking. 

Toegankelijkheid gaat veel verder dan grotere letters of duidelijke navigatie. Ook kleurgebruik speelt een belangrijke rol. Voor mensen die kleuren anders ervaren of kleurenblind zijn, is de combinatie van alle elementen in een ontwerp van groot belang om het goed te kunnen zien of lezen. En precies daar zit voor designers zowel de kracht als de verantwoordelijkheid om een design voor iedereen toegankelijk te maken. 

Bij MediaComm pakken we dit bewust en goed voorbereid aan. Met deze blog willen we onze collega’s én klanten bewust maken van wat er binnenkort verandert. Want dit is geen “nice to have” meer, het wordt een verplichting. 

Wat je moet weten over de Europese toegankelijkheidswet

De European Accessibility Act (EAA) werd al in 2019 goedgekeurd. Maar vanaf juni 2025 worden de richtlijnen concreet en bindend. Dat betekent dat websites, apps en andere digitale producten ook goed bruikbaar moeten zijn voor wie slechtziend is, kleurenblind is, of bijvoorbeeld een leesstoornis heeft. Het uitgangspunt is simpel: iedereen moet toegang hebben tot informatie zonder drempels. 

De richtlijnen waaraan bedrijven zich moeten houden, zijn vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1). Die leggen de lat op niveau AA, een standaard die onder andere eisen stelt aan kleurcontrast, leesbaarheid en het gebruik van visuele elementen. 

Maar waarom wachten tot het moet, als je vandaag al verschil kunt maken? Inclusief design begint niet bij regels, het begint bij bewuste designkeuzes.  

Wat betekent dit voor jou als designer

Voor designers betekent dit een flinke verschuiving. Kleurkeuze is niet langer op gevoel en alleen een visuele afweging, het wordt ook een ethische en wettelijke verantwoordelijkheid. 

De WCAG 2.1 schrijft voor dat er voldoende contrast moet zijn tussen tekst en achtergrond. Op niveau AA betekent dat een minimale contrastverhouding van 4.5:1. Daarnaast mag kleur nooit de enige informatiedrager zijn. Ook logo’s, iconen en illustraties vallen onder deze principes. 

Toegankelijkheid draait niet om beperkingen, het draait om mogelijkheden. Een ontwerp moet dus niet alleen mooi zijn, maar ook duidelijk en bruikbaar zijn voor mensen met andere visuele waarnemingen. Door met aandacht te ontwerpen, zorgen we ervoor dat onze creaties begrepen én gewaardeerd worden door iedereen. En daar mag je als designer trots op zijn. 

Kleur maakt of breekt je boodschap

Kleur is een van de krachtigste middelen in ons visuele gereedschap. Het bepaalt sfeer, herkenbaarheid en gebruikservaring. Maar een ontwerp kan zijn kracht ook verliezen wanneer het bekeken wordt door mensen met kleurenblindheid of een visuele beperking. Bijvoorbeeld wanneer je in een webdesign werkt met dezelfde kleurtinten (of kleuren die te dicht bij elkaar liggen) voor zowel de knop als de tekst, wordt deze onduidelijk of onbruikbaar.  

Gelukkig is de oplossing hiervoor heel makkelijk. Een beter contrast, een ondersteunende tekstkleur of een simpel pictogram maken vaak al een groot verschil. Kleine aanpassingen met een grote impact. 

Slimme merken denken vooruit

Een mooi voorbeeld is die van onszelf.  

Bij MediaComm gebruiken we al een aantal tools tijdens ons ontwerpproces om te voldoen aan de richtlijnen. Zo zorgen we ervoor dat onze ontwerpen niet alleen visueel sterk zijn, maar dat ze ook bruikbaar zijn voor iedereen. 

Recent hebben we ons kleurenpalet getest via Adobe Color. Dit gaf ons waardevol inzicht in hoe goed onze kleuren scoren op vlak van contrast en toegankelijkheid. Dankzij deze test weten we nu exact hoe we onze kleuren het best combineren om ontwerpen te maken die zowel esthetisch als functioneel sterk zijn en voor iedereen toegankelijk. 

Een ander bekend voorbeeld is Coca-Cola. Hun iconische combinatie van rood, wit en zwart is niet alleen visueel krachtig, maar ook verrassend toegankelijk. Deze kleuren behouden hun contrast en herkenbaarheid, zelfs voor mensen met een kleurenstoornis. 

Coca-Cola laat zien dat sterke branding en toegankelijkheid perfect samen kunnen gaan. Als grote merken het kunnen, waarom zouden wij het dan niet doen? 

Controleer je kleuren met deze tools

Er bestaan veel gratis tools waarmee je eenvoudig kunt testen of je ontwerp voldoet aan de richtlijnen. Met Coblis simuleer je hoe jouw ontwerp eruitziet voor mensen met verschillende vormen van kleurenblindheid. WhoCanUse.com geeft inzicht in de contrastverhoudingen tussen kleurcombinaties. Color Oracle toont realtime hoe kleuren worden waargenomen door mensen met visuele beperkingen. En met de Adobe Color Accessibility Tool test je snel of je kleurenpalet geschikt is voor alle gebruikers. 

Maak vandaag nog je design inclusiever

Toegankelijkheid begint met kleine keuzes die een groot verschil maken. Denk aan kleurcontrast, leesbaarheid en inclusie vanaf het eerste ontwerp. Bij MediaComm helpen we organisaties om hun communicatie écht voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk te maken. Visueel én inhoudelijk!

Eerder nood aan Digital Marketing ondersteuning? Check ons zusterbedrijf
Nood aan marketing support? Ontdek