Waarom kunnen we AI niet aan de kant schuiven als grafische vormgevers?

Foto van Sander

Als grafische vormgevers zagen we Artificiële Intelligentie in het begin als een soort van concurrent. Kan een tool als Midjourney onze job als vormgever vervangen? Absoluut niet! Je hebt net zoals bij het ontwerpen van grafisch werk ook bij het bedenken van prompts of teksten een creatief brein nodig om mooie resultaten met AI te genereren. En ook voor de  nabewerking van die beelden heb je nog altijd grafische skills nodig.

We moeten accepteren dat het een superhandige tool is die enorm populair is en waarschijnlijk nooit meer zal verdwijnen, integendeel. Het wordt steeds groter en sterker. Onze designer Sander is enorm fan en vertelt graag wat meer over het gebruik van AI als een grafische vormgever.

Wat is je functie bij MediaComm?

Ik werk sinds 2022 als grafisch ontwerper bij Mediacomm, al gebruik ik liever de overkoepelende term ‘creative’ omdat ik kaas heb gegeten van illustratie, motion design en zelfs maquettebouw. En sinds kort komt er ook AI-artist of prompt designer bij.

Wanneer heb je je interesse in AI ontdekt?

Nieuwe technologie heeft me altijd al geïnteresseerd. AI beeld generatie is me redelijk snel ter ore gekomen toen een vriend van me er over vertelde: “Kijk hier eens naar, dit gaat de wereld veranderen”. Ik ben redelijk snel beginnen experimenteren met Midjourney v2, al was de tool nog lang niet wat het nu was, en ik spreek hier over een kleine 2 jaar geleden. Ik begreep ook redelijk snel dat wat mijn kameraad zei niet overdreven was. Update na update zag ik ook hoe de technologie enorm veel beter werd, en de interesse is dus blijven groeien.

Wat kan je allemaal doen als grafische vormgever met AI?

Een van mijn favoriete manieren om Midjourney te gebruiken is gewoon mijn inspiratie aan te wakkeren, zonder te grijpen naar bestaande designers en dus sneller en gerichter te kunnen gaan werken. Maar dit is natuurlijk maar een klein deel van het geheel.

Foto’s, illustraties, product design, texturen,… the sky is the limit. En dan hebben we het alleen nog maar over beelden genereren. Ondertussen zijn er tal van AI’s die ook muziek, film en stemmen kunnen genereren. Ik heb overlaatst zelfs een simpele website gemaakt zonder zelf één regel code te schrijven. Alle content die op de website verscheen was gegenereerd, van foto’s tot tekst. Was het een perfecte website? Helemaal niet. Maar wel een prima begin om verder op te werken.

Wat zijn de voordelen (en nadelen) van AI?

De voordelen van werken met AI is natuurlijk de snelheid waarmee het werkt. Op enkele minuten kan je al een bruikbaar resultaat behalen. De nadelen zijn zeker ook aanwezig: natuurlijk hebben veel AI beelden een bepaald uiterlijk: de kunst ligt er natuurlijk in om deze beelden er uit te filteren of alsnog te gaan bewerken in Photoshop. En dan ligt er ook nog de grote vraag: mag een AI zijn kennis verrijken met beelden die iemand anders heeft gemaakt? Dat is natuurlijk het grote vraagteken.

Waarom kunnen we AI niet aan de kant schuiven als grafische vormgevers?

Omdat we als grafisch ontwerpers vaak tijdgebonden zijn en AI tools kunnen ons werk soms gewoon sneller laten gaan. Technologie is ook gewoon enorm belangrijk in ons vak. We kunnen ons ondertussen niet voorstellen om ons werk te doen zonder Adobe pakket en een computer. Ik zie AI beeldgeneratie als de volgende stap in deze technologische evolutie.

Vanwaar komt het idee om binnen MediaComm te werken met AI?

Na een Mediacomm team event zaten we nog wat na te bespreken op een terras. Ibe, een collega-designer die langs mij zat, had ondertussen een kennisdeling Midjourney gevolgd. We raakten al snel aan de praat over de mogelijkheden van AI binnen MediaComm. We begonnen al snel te brainstormen over toepassingen en zijn kort daarna gestart met project MAIA, MediaComm Artificial Intelligence Artists. Stap 1 is vooral de kennismaking met AI en zijn mogelijkheden. Met een aantal geïnteresseerde collega’s gaan wij aan de slag om stock beelden te genereren via een AI image generator.

De bedoeling is om op termijn een beeldenbank aan te leggen waar bedrijven beelden kunnen downloaden die ik en andere grafische vormgevers van MediaComm in AI hebben gegenereerd. Heb je interesse om hiervan eventueel gebruik te maken?

Wat zijn de uitdagingen/moeilijkheden van werken met AI?

De publieke technologie is nog redelijk nieuw en verandert continu. Per update vallen er functies weg en komen er weer nieuwe bij. Het is een uitdaging om daar rekening mee te houden en het vergt ook wat tijd om de nieuwe functies te ontdekken. Ik probeer me ook niet helemaal te laten leiden door AI. Ik kan bijvoorbeeld een top-beeld laten genereren, maar ik zou het toch jammer vinden moest ik er zelf geen toevoegingen meer aan doen.

In combinatie met welke programma’s worden de resultaten gebruikt?

Ik gebruik vooral Midjourney samen met Adobe Photoshop en Illustrator. Maar er zijn tal van verschillende opties om te gebruiken natuurlijk.

Hoe ziet de toekomst van AI eruit volgens jou?

AI zal niet meer verdwijnen en steeds meer opduiken in ons leven. Ik ben ervan overtuigd dat onze hele mindset moet mee-evolueren met deze nieuwe technologie. En dan heb ik het niet enkel over de grafische sector, maar over de hele professionele wereld. Sommige functies gaan verdwijnen, andere jobs gaan weer in de plaats komen. Ik denk dat we vooral voor een filosofische en economische uitdaging staan. Maar in de grafische wereld geloof ik dat we wel veilig zitten. Zolang een klant niet kan verwoorden wat hij eigenlijk wil, zullen we nodig blijven, al dan niet met een AI tool onder de arm.

Wat is je favoriete prompt?

Er bestaat geen heilige prompt voor mij: ik kan elke week weer iets nieuw ontdekken waar ik dan weer tientallen beelden mee wil genereren. Mijn laatste prompt die vaak terugkwam: art style of Gustave Doré, copper plate etching.Wil jij graag gebruik maken van onze AI beeldenbank?

In de nabije toekomst willen we graag een beeldenbank aanleggen waar bedrijven beelden kunnen downloaden die onze grafische vormgevers in AI hebben gegenereerd.

Heb je interesse om hier eventueel gebruik van te maken? Laat het ons weten! We bekijken graag samen de mogelijkheden die we de dag van vandaag kunnen aanbieden.  Koop nu je ticket voor THiNK, onze creatieve workshop, en geniet van een early bird korting
Early Bird tickets nu beschikbaar!