DTP-werk is sexy en onmisbaar

In de wereld van grafische vormgeving is Desktop Publishing (DTP) de stille held achter de schermen, de onmisbare schakel bij het maken van een creatief ontwerp.

 

Maar wat is DTP eigenlijk? En waarom is het zo cruciaal voor het succes van elk grafisch project?

Wat is DTP?

DTP, oftewel desktop publishing, is het correct opmaken, nakijken en bewerken van documenten zoals flyers, catalogi en brochures vooraleer ze in druk gaan. Als laatste stap in het prepress proces is DTP de meest belangrijke expertise om kwaliteit te kunnen garanderen.

Het is de meest technische (lees sexy) maar vooral onmisbare job binnen de grafische vormgeving. 

Een DTP-er zorgt ervoor dat grafisch opgemaakte documenten snel en goed in productie kunnen gaan. Zonder de juiste DTP skills kunnen de mooiste ideeën van grafische ontwerpers niet met de juiste kwaliteit worden afgeleverd.

Welke vormen van DTP zijn er?

We spreken hierboven van productie, maar DTP is niet enkel toepasbaar op drukwerk.

Doorgaans kunnen we twee vormen van DTP onderscheiden. De eerste is de offline vorm, dat zijn dus dingen die je kan vasthouden, ophangen of weggeven. Denk hierbij aan tijdschriften, boeken, brochures en andere vormen van geprinte documenten.

De tweede is online media. Het gaat dan om bestanden, pagina’s en afbeeldingen die je op je laptop, tablet of smartphone kan openen en delen. 

Wat is het verschil tussen een grafisch vormgever en een DTP'er?​

Met grafische vormgeving wordt meestal het creatieve proces bedoeld terwijl DTP meet de technische afwerking is. Designers starten met een idee, gaan op onderzoek, doen inspiratie op en gaan dan aan de slag. Zo ontstaan de eerste ontwerpen.

Een DTP’er werkt de ontwerpen verder uit met grafische programma’s zoals InDesign. De bestanden worden opgemaakt tot een druk- of snijklaar bestand waarna ze naar de producent worden gestuurd, bijvoorbeeld een drukkerij.

Ontdek de kracht van DTP en laat ons team van experts jouw creatieve projecten naar een hoger niveau tillen.

Klaar om op te vallen en indruk te maken? Onze DTP’ers werken snel, consistent en foutloos! Neem vandaag nog contact met ons op en geef je merk de kwalitatieve finish die het verdient!

Eerder nood aan in-house digital marketing support? Ontdek ons zusterbedrijf
This is default text for notification bar